Kitap bastırmak için yapılması gerekenler
Cinius Yayınları kitap çıkarmak isteyen yazarların bu hayallerini gerçekleştirmek için Türkiye’de kurulan ilk ve en büyük destekli kişisel yayınevi. Sektörün öncü yayınevi olmak, bize bir dizi sorumluluk vermeye devam ediyor. Bu bilinçle, kurulduğumuz günden beri kitap bastırma sürecinin şeffaf, seri ve verimli geçmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Bu metinler yazarlarımızı yayıncılık konusunda bilinçlendirmek için hazırlanmıştır.
Öncelikle Kısa Bir Tarih
Kişisel yayıncılığın başlangıç yıllarında yazarlar, kitaplarını bastırmak için bağımsız yayın kuruluşlarına on binlerce lira ödemek durumunda kalıyorlardı. Bu şekilde kitabını yayınlayan yazarların bir kısmı başarı elde edebilse de, büyük bir çoğunluğu ödedikleri bu yüksek meblağların karşılığını alamıyorlardı.
1990larda Talep-Doğrultusunda-Baskı denilen teknolojinin gelişmesiyle bu durum değişti. Talep Doğrultusunda Baskı sayesinde yeni yazarlar için kitap çıkarmak daha önce olmadığı kadar kolay oldu. Yüksek adetlerde baskı ve depo maliyeti gibi kalemler düştüğünden, yapılan bütün yatırım kitabın ön-hazırlık aşaması ve pazarlaması için kullanılabilir hale geldi; bu sayede yayın maliyetlerinde kayda değer düşüşler oldu. Dünyada bu yeni “trend”i iUniverse, xlibris ve AuthorHouse gibi büyük yayın kurumları öncülük ederken, Türkiye’yi bu yeni yayıncılık yöntemiyle tanıştıran Cinius Yayınları oldu.
Online Kitap Satışının Yükselişi
Destekli Kişisel Yayıncılığın yanısıra internet ticaretinin de gelişmesiyle insanlar, daha önce ulaşılması imkansız olan eserlere bir anda evlerindeki koltuklardan ulaşabilir oldular. Bugün Türkiye’nin ortalama bir online kitabevi yüz binin üzerinde farklı kitabın satışını rahatlıkla gerçekleştirmektedir; oysa daha on yıl önce en iddialı kitabevinin satabileceği kitap sayısı birkaç bin adedi geçemiyordu. Destekli Kişisel Yayıncılık bu anlamda talep doğrultusunda baskı teknolojilerinin gelişmesi ve online satış mağazalarının popülerleşmesiyle bugünkü yaygınlığına ulaştı demek yanlış olmaz.